Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Lisinopril

Lisinopril

Lisinopril kao ACE inhibitor: Mehanizam djelovanja i primjena

Lisinopril je lijek iz skupine ACE inhibitora (inhibitora angiotenzin-konvertirajućeg enzima) koji se primarno koristi za liječenje visokog krvnog tlaka (hipertenzije), kao i za liječenje zatajivanja srca i zaštite funkcije bubrega kod osoba s dijabetesom. ACE inhibitori djeluju tako što blokiraju pretvorbu angiotenzina I u angiotenzin II, snažni vazokonstriktor koji uzrokuje sužavanje krvnih žila i povećanje krvnog tlaka. Time što se smanjuje količina angiotenzina II, krvne žile se šire i krvni tlak pada, što olakšava rad srca i poboljšava protok krvi.

Mehanizam djelovanja lisinoprila također uključuje smanjenje opterećenja srca i poboljšanje njegove učinkovitosti, posebno nakon srčanog udara.

Lijek može pomoći u smanjenju rizika od daljnjeg oštećenja srca i poboljšanju preživljavanja kod određenih pacijenata. Osim toga, ovaj lijek pomaže u zaštiti funkcije bubrega kod osoba koje boluju od dijabetesa, sprečavajući progresiju do terminalne faze zatajivanja bubrega.

Kada se propisuje, doziranje ovog lijeka se individualizira ovisno o stanju pacijenta i odgovoru na liječenje. Lijek se obično uzima jednom dnevno, a može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim antihipertenzivima. Kako bi se postigla optimalna kontrola krvnog tlaka i smanjila pojava nuspojava, važno je redovito pratiti pacijentovu reakciju na terapiju i po potrebi prilagođavati dozu.

Za uspješnu primjenu lisinoprila ključno je pridržavanje uputa liječnika i farmaceuta, kao i redoviti medicinski pregledi koji omogućuju praćenje učinka lijeka i pravovremeno otkrivanje mogućih nuspojava ili potrebe za promjenom terapije.

Nuspojave i upozorenja pri uzimanju Lisinoprila

Iako je Lisinopril učinkovit u liječenju visokog krvnog tlaka i drugih stanja, poput zatajivanja srca, potrebno je biti svjestan mogućih nuspojava i upozorenja koji su povezani s njegovim uzimanjem. Najčešće nuspojave uključuju kašalj, koji može biti suh i stalno prisutan, glavobolju, vrtoglavicu i umor. Neki pacijenti mogu doživjeti i promjene u funkciji bubrega, smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca (što može povećati rizik od infekcija), ili razvoj angioedema, koji se manifestira oticanjem tkiva ispod kože, posebno oko očiju i usana, te u težim slučajevima može ugroziti disanje.

Posebna pažnja treba biti usmjerena na pacijente koji imaju povijest angioedema nevezanog za terapiju ACE inhibitorima, jer oni imaju povećan rizik od razvoja angioedema tijekom uzimanja Lisinoprila.

Osim toga, bolesnici s teškom bubrežnom insuficijencijom ili oni koji pate od stečene ili nasljedne angioedemske bolesti trebaju izbjegavati uzimanje ovog lijeka.

Trudnice ne smiju uzimati ovaj lijek za krvni tlak jer može dovesti do ozbiljnih oštećenja ili smrti fetusa, posebno u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Također je važno da osobe koje planiraju trudnoću obavijeste svog liječnika kako bi se mogla pronaći alternativna terapija.

S početkom uzimanja ovog lijeka za snižavanje krvnog tlaka, preporučuje se redovito praćenje krvnog tlaka i funkcije bubrega. U slučaju pojave neobičnih simptoma ili oznaka, kao što su povećanje tjelesne mase, oticanje nogu ili ruku, ili poteškoće s disanjem, pacijenti se potiču da odmah potraže liječničku pomoć. Pravilnim nadzorom i suradnjom s liječnikom, većina pacijenata može sigurno koristiti ovaj ACE inhibitor, uz maksimalnu korist i minimalan rizik od nuspojava.

Interakcije Lisinoprila s drugim lijekovima i supstancama

Kada se propisuje Lisinopril, važno je uzeti u obzir potencijalne interakcije s drugim lijekovima i supstancama koje mogu utjecati na njegovu učinkovitost ili povećati rizik od nuspojava. Jedna od važnih interakcija je ona s lijekovima koji povećavaju kalij u krvi, kao što su kalij-spašavajući diuretici i suplementi kalija. Ovi lijekovi mogu dovesti do hiperkalemije, stanja povišene razine kalija u krvi, što može biti opasno i zahtijeva pažljivo praćenje.

Također, Lisinopril može pojačati hipotenzivni učinak drugih antihipertenziva, što može dovesti do preniskog krvnog tlaka, a pacijentima se savjetuje dodatna opreznost prilikom ustajanja iz ležećeg ili sjedećeg položaja kako bi se izbjegla vrtoglavica i mogući padovi.

Istodobna upotreba nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID-ova), kao što su ibuprofen ili naproksen, može smanjiti antihipertenzivni učinak ACE inhibitora te povećati rizik od pogoršanja funkcije bubrega.

Pacijenti koji konzumiraju medikamente za terapiju dijabetesa, osobito inzulin ili oralne hipoglikemičare, trebali bi biti svjesni da određeni ACE inhibitori mogu imati utjecaj na razinu glukoze u krvi, stoga bi moglo biti neophodno prilagoditi dozu lijekova za snižavanje šećera. Uz to, upotreba alkohola može pojačati vazodilatatorni učinak ovog lijeka za snižavanje krvnog tlaka i dodatno ga sniziti, stoga se preporučuje umjerenost ili izbjegavanje alkoholnih pića za vrijeme terapije.

Pacijenti su obvezni informirati svog liječnika o svim lijekovima, dodacima prehrani i biljnim preparatima koje uzimaju kako bi se adekvatno procijenile moguće interakcije i prilagodila terapija. Samo pravilnim nadzorom i komunikacijom između pacijenta i zdravstvenog osoblja moguće je optimizirati terapiju ovim antihipertenzivnim lijekom i održati sigurnost pacijenta na najvišoj razini.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: