Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Feritin

Feritin

Razumijevanje uloge Feritina u organizmu

Feritin je kompleksan protein koji igra ključnu ulogu u metabolizmu željeza unutar ljudskog organizma. Njegova primarna funkcija jest skladištenje željeza u stanici, gdje se ono veže u sigurnom, netoksičnom obliku, spreman da se oslobodi kada je potreban za vitalne procese. Željezo je esencijalan mineral koji je nužan za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama odgovornog za prijenos kisika od pluća do ostalih dijelova tijela.

Količina feritina u krvi reflektira ukupne zalihe željeza u organizmu. Kada je koncentracija željeza u krvi niska, tijelo potiče apsorpciju željeza iz crijeva, dok u slučaju prekomjerne količine, tjelesni mehanizmi omogućuju skladištenje viška kako bi se spriječilo oštećenje tkiva koje bi moglo proizaći iz prevelike količine slobodnog željeza.

Također, ovaj protein odgovoran za skladištenje željeza štiti stanice od oksidativnog stresa, koji može nastati uslijed prisutnosti slobodnih radikala željeza.

Za razliku od drugih proteina koji su zaduženi za prijenos željeza, poput transferina, ovaj protein omogućuje dugotrajno skladištenje ovog minerala. Njegova važnost posebno dolazi do izražaja u situacijama kada je unos željeza s hranom nedostatan ili kada je potreba za željezom povećana, poput u slučajevima trudnoće, rasta kod djece ili kod obnavljanja izgubljene krvi.

Osim toga, ovaj protein za skladištenje željeza ima važnu ulogu u imunološkom sustavu. Studije su pokazale da može modulirati aktivnost nekih imunoloških stanica te djelovati kao marker upalnih procesa u tijelu. Stoga, razumijevanje funkcija i regulacije ovog bjelančevinskog kompleksa za pohranu željeza pruža značajan uvid u održavanje homeostaze željeza, ali i šire u razumijevanje različitih patoloških stanja povezanih s metabolizmom željeza.

Feritin kao pokazatelj zaliha željeza

Kada govorimo o feritinu kao pokazatelju zaliha željeza, treba istaknuti njegovu ulogu kao biomarkera koji odražava ukupne rezerve željeza u tijelu. Klinička mjerenja feritina u serumu koriste se kao dijagnostički alat u procjeni statusa željeza kod pacijenata. Normalne razine ovog proteina su signal da tijelo ima adekvatne zalihe željeza, koje može koristiti za proizvodnju crvenih krvnih stanica i druge fiziološke potrebe.

S druge strane, niske razine ovog proteinskog kompleksa za pohranu željeza u krvi mogu ukazivati na nedostatak željeza, što je čest uzrok anemije. Anemija nedostatka željeza može dovesti do simptoma kao što su umor, slabost i blijeda koža, zbog nedostatka hemoglobina koji je neophodan za prijenos kisika.

Rana dijagnostika i tretman temeljeni na mjerenju razine spremnika željeza u krvi mogu spriječiti komplikacije koje proizlaze iz nedostatka željeza te osigurati povratak u optimalno stanje zdravlja.

Visoke razine ovog proteina za pohranu željeza mogu ukazivati na prekomjerno nakupljanje tog minerala u tijelu, koje može nastati uslijed genetskih stanja kao što je hemokromatoza ili kao posljedica ponavljanih transfuzija krvi. Imajući to na umu, redovito praćenje razine željeza pohranjenog u tijelu može biti presudno za sprječavanje oštećenja organa uzrokovanog toksičnim učinkom viška željeza.

Preciznost mjerenja proteina koji ukazuje na zalihe željeza može biti ograničena u slučajevima akutne ili kronične upale, infekcije ili malignih bolesti, jer upalni procesi mogu umjetno povećati razine tog proteina. Stoga je važno uzeti u obzir čitav klinički kontekst i, po potrebi, koristiti dodatne testove za točniju procjenu statusa željeza. Razumijevanje dinamike proteina odgovornog za pohranu željeza i njegove veze s tjelesnim zalihama tog minerala od suštinskog je značaja za precizno liječenje i praćenje stanja koja uključuju metabolizam željeza.

Povećane i smanjene vrijednosti Feritina: mogući uzroci i posljedice

Povećane i smanjene vrijednosti feritina mogu biti indikativne za niz zdravstvenih stanja te je razumijevanje njihovih mogućih uzroka i posljedica važan dio kliničke prakse. Smanjene vrijednosti ovog proteina obično ukazuju na nedostatak željeza u organizmu. To može biti posljedica neadekvatne prehrane, povećane potrebe za željezom kao što je to u trudnoći, gubitka krvi zbog menstruacije ili gastrointestinalnog krvarenja, ili pak smanjene apsorpcije željeza uslijed određenih zdravstvenih problema.

Sniženi feritin je često povezan s anemijom nedostatka željeza, što može dovesti do umora, nedostatka energije, kratkog daha i drugih simptoma.

Pravovremena dijagnostika i terapija su ključni za obnavljanje zaliha željeza i povratak normalne funkcije tijela.

S druge strane, povišene razine ovog proteina za pohranu željeza mogu ukazivati na prekomjerne zalihe tog metala u tijelu, što može biti posljedica stanja kao što su hemokromatoza, kronične bolesti poput hepatitisa ili oštećenja jetre uzrokovanog alkoholom, ili pak kao posljedica upalnih procesa i nekih oblika raka. U ovakvim situacijama, visoke razine pohranjenog željeza mogu odražavati stanje poznato kao anemija kroničnih bolesti, gdje je usporavanje otpuštanja željeza iz makrofaga i povećano skladištenje željeza mehanizam tijela za očuvanje resursa od mikroorganizama koji ga koriste.

Treba istaknuti da tumačenje vrijednosti proteina za pohranu željeza mora biti izvršeno uzimajući u obzir ostale laboratorijske rezultate i kliničko stanje pacijenta. Precizno tumačenje povećanih ili smanjenih vrijednosti je ključno za ispravnu dijagnozu i liječenje, jer varijacije u koncentraciji ovog proteina mogu signalizirati široki spektar stanja koja zahtijevaju različite terapijske pristupe. Konačno, upravljanje nenormalnim vrijednostima spremnika željeza može uključivati dodatke željeza, krvopuštanje ili liječenje temeljne bolesti, ovisno o uzroku i kliničkoj slici pacijenta.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: